"Co dla jednego pokarmem, jest trucizną dla drugiego"

                                                                          Lukrecjusz


Food Detective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników.


Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Zasadniczo nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, że zdali sobie sprawę, że przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa

Obydwa terminy zazwyczaj są mylone.

Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.

Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą się pojawić do dwóch godzin.

Alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2.5% populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jajka, mleko, ryby i skorupiaki.

Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba znów spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.

 

Food Detective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej jak np. zespół jelita drażliwego, egzema, zapalenie stawów i inne. 

Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągiem z białek występujących w poszczególnych pokarmach. 

Niewielka próbka krwi jest pobrana z opuszka palca a dalej jest rozcieńczona i wylana na tackę reakcyjną. 

W kolejnych etapach, używając rozpoznawczych i wywołujących odczynników, wykrywana jest obecność przeciwciał pokarmowych poprzez pojawienie się zabarwienia, jednego lub kilku niebieskich punktów na tacy. Porównując z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwoli nam dowiedzieć się, jakie pokarmy źle tolerujemy. Zidentyfikowane produkty nietolerowane zaleca się wyeliminować czasowo z diety.


Jeżeli Food Detective™ wskaże dodatni wynik oznacza to, że u osoby badanej występuje wysokie stężenie przeciwciał i wskazuje nietolerancję poszczególnych składników pokarmowych. Reakcje mogą być łagodne, umiarkowane i silne.


Jeśli odkryjesz ze masz nietolerancję pokarmową zalecane jest całkowite wykluczenie z diety wszystkich pokarmów wskazujących dodatni wynik na co najmniej trzy miesiące. Przy dużej ilości dodatnich wyników, jesli odstawienie takiej ilości składników pokarmowych jest za wymagające, zalecane jest:

  • Odstawienie pokarmów dających silną i umiarkowaną reakcje
  • Dla pokarmów dających reakcję łagodną stosować tzw. eliminację rotacyjną tzn. spożywać nie częściej niż raz na 4 dni

Myśl o wykluczeniu z diety pokarmów (może nawet tych najbardziej przez ciebie lubianych) może być początkowo zniechęcająca. Część osób może odczuwać pogorszenie samopoczucia w pierwszych dniach diety, mimo to jednak, utrzymanie ustalonej diety jest bardzo ważne. 

Ważne jest też, aby pokarmy wykluczone z diety zastąpić innymi pokarmami dostarczającymi równoważnych składników pokarmowych.
Kiedy dowiadujesz się że Twój organizm nietoleruje pewnych produktów pokarmowych, nie oznacza to "końca swiata" ale początek innego trybu odżywiania się. Wkrótce po odstawieniu nietolerowanych przez Ciebie pokarmów, przekonasz się jak bardzo zmieni się jakość twojego życia po ustąpieniu dokuczliwych objawów, które męczyły Cię nawet przez wiele lat.

 

Główne objawy nietolerancji pokarmowej:

  • Problemy skórne: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka, trądzik, cellulit
  • Wzdęcia, biegunki, zaparcia, zgaga, niestrawność, bóle brzucha, mdłości
  • Katar sienny, powracające infekcje, powiększone migdałki, opuchnięte oczy, uczucie zapchanego nosa,
  • Bóle i zawroty głowy, migreny, dzwonienie w uszach, stany lękowe, zaburzenia koncentracji
  • Niedowaga, nadwaga, osłabienie, przewlekłe zmęczenie, senność po jedzeniu, bóle mięsni, bóle stawów;

 

Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, lecz także z innymi przewlekłymi chorobami, dobrze więc było by zbadać pokarmy, których organizm nie toleruje a następnie wykluczyć je czasowo z diety. W wielu przypadkach pozwoliłoby to nawet na wyleczenie przewlekłych chorób. Dlatego tak ważnym jest identyfikacja "trudnych" pokarmów.

Test sprawdza reakcje na 59 produktów pokarmowych:

  • Zboża: kukurydza, pszenica, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
  • Orzechy i rośliny strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
  • Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
  • Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra).
  • Warzywa: brokuł, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
  • Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon, arbuz, oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
  • Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże

 

Aby obniżyć poziom przeciwciał i zredukować  objawy choroby konieczna jest dieta eliminacyjna, czyli taka która wyklucza produkty źle tolerowane na okres minimum 3 miesięczny. Bardzo ważne jest to aby eliminując pewne składniki pokarmowe zastąpić je innymi, dlatego nie zaleca się interpretowania wyników i stosowania diety na własną rękę – ponieważ bardzo często może prowadzić to do niedożywienia naszego organizmu, a co za tym idzie – spowodować jeszcze większe problemy zdrowotne.